Rzemiosło – zawodowe wykonywanie działalności gospodarczej przez osobę fizyczną, posiadającą udokumentowane kwalifikacje do wykonywania danej działalności gospodarczej we własnym imieniu i na swój rachunek. O tym, czy dana działalność jest rzemiosłem decydują jej właściwości, charakter, skala i rozmiar (zatrudnienie do 250 pracowników) oraz brak cechy uciążliwości środowiskowej oraz społecznej typowej dla działalności przemysłowej lub też produkcyjnej w znacznym rozmiarze.
Rzemieślnikiem określa osobę fizyczną, która we własnym imieniu i na własny rachunek, z udziałem pracy własnej, wykonuje działalność gospodarczą, na podstawie dowodu kwalifikacji zawodowych. Takimi dowodami kwalifikacji zawodowych rzemieślnika są:
dyplom mistrza w zawodzie odpowiadającym danemu rodzajowi rzemiosła,
świadectwo czeladnicze w zawodzie odpowiadającym rodzajowi rzemiosła,
zaświadczenie potwierdzające kwalifikacje zawodowe / dyplom lub świadectwo ukończenia ponadpodstawowej szkoły w zawodzie (kierunku) odpowiadającym dziedzinie wykonywanego rzemiosła,
Rzemieślnik to specjalista w danej dziedzinie. To osoba, która opanowała technikę pewnej dziedziny i charakteryzuje się warsztatem twórczym.
Mistrz rzemiosła - tytuł uzyskany na egzaminie zawodowym, potwierdzony dyplomem, poświadczający umiejętności, doświadczenie i wykształcenie zawodowe.
Tytuł mistrza, ma kilkusetletnią tradycję.
Mistrz (łac. magister, niem. Meister, ang. master, fr. maitre, wł. maestro)
Dyplom mistrzowski (niem. Meisterbrief) potwierdza najwyższe kwalifikacje zawodowe w rzemiośle, uzyskane po zdaniu zawodowego egzaminu teoretycznego i praktycznego przed komisją egzaminacyjną w izbie rzemieślniczej.
Zgodnie z ustawą o rzemiośle tytuł mistrza może być uzyskany przez osobę, która spełnia warunki dopuszczenia do egzaminu mistrzowskiego, posiada odpowiedni staż i wykształcenie oraz przedstawi wymagane do egzaminu dokumenty.
Zapraszamy do zapoznania się z poniższym załącznikiem, który to określa warunki dopuszczenia i strukturę egzaminu stawianego przed kandydatem na mistrza.